Evenimentul, desfășurat la 20 martie, a reunit studenți ai programelor Tehnologia produselor cosmetice și medicinale și Tehnlogie chimică industrială, care au prezentat lucrările de cercetare în domeniul biotehnologiilor industriale.

În deschidere, acad. Gheorghe Duca a evidențiat rolul biotehnologiilor în dezvoltarea economiei Republicii Moldova, subliniind totodată contribuția chimiștilor în acest domeniu emergent.

Invitatul special al evenimentului, dr. hab. Liliana Cepoi, director al Institutului de Microbiologie și Biotehnologie al UTM, a susținut o prezentare cu tema „Biotehnologiile și tendințele actuale”.

Studenții au prezentat rezultatele cercetărilor privind obținerea prin proces biotehnologic a etanolului din deșeuri vegetale (Nicoleta Munteanu), biotehnologia penicilinei V (Shimanovich Alexandra), obținerea amoxicilinei prin proces integrat (Alexandrina Cunicica), biosinteza fermenților (Nichita Filipenco), biotehnologia vitaminei C (Anastasia Oborocean), biotehnologia acidului elagic (Maria Gorgos), metode moderne de obținere a  biopolimerilor (Rodion Verlan).

Andrei Lungu, doctorandul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM, a prezentat rezultatele cercetărilor proprii privind explorarea cultivării Saccharopolyspora spinosa ca sursă pentru aplicații biotehnologice.

Participanții la eveniment au prezentat cca 30 de rezumate ale cercetărilor sale, care vor fi publicate și editate în culegere de lucrări.

Masa rotundă a fost sponsorizată de compania Lokmera SRL, care este unul dintre  principalii furnizori de echipament metrologic, utilaj analitic, aparatura de testare, sisteme de monitorizare si radioprotecție nucleară de la producători de renume mondial.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Învățământul Superior din Moldova (PÎSM), subproiectul „Crearea unui cluster educațional-științific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia națională / BIOTEHN”.

 

Published Friday March 21st, 2025

Announcements and Press Releases

Universitatea de Stat din Moldova își consolidează dimensiunea internațională: vizita de formare Erasmus+ a dnei Oxana Căpățînă la Universitatea din A Coruña, Spania

Doamna Oxana Căpățînă, responsabilă de programul Erasmus+ în cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (USM), a efectuat o vizită de lucru la...

Vizita delegației Universității de Stat din Moldova în Regatul Spaniei consolidează parteneriatele academice și culturale europene

Prin dialog, parteneriat și schimb de bune practici, Universitatea de Stat din Moldova (USM) își consolidează poziția în spațiul european al educației și cercetării, contribuind activ...

Universitatea de Stat din Moldova 2025 © All Rights Reserved