Miercuri, 27 octombrie 2021, la Universitatea de Stat din Moldova, in Sala Mică a Senatului a avut loc seminarul științific în cadrul proiectului internațional „Rolul și semnificația Parteneriatului Estic în procesul de transformare a țărilor din Europa de Est și Caucazul de Sud. Experiența Republicii Moldova”. În luna octombrie au avut loc seminarile științifice în fiecare stat-participant la proiect. Seminarul în Republica Moldova a fost organizat de conducerea Facultății Relații Internaționale; Științe Politice ș Administrative.
La proiect participă echipele de cercetare din 5 țări: Universitatea Jagielloniană din Cracovia, Polonia; Universitatea de Stat din Erevan, Armenia; Universitatea de Stat Ivane Javakhishvili din Tbilisi, Georgia; Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău, Republica Moldova; Universitatea Natională Ivan Franko din Lviv, Ucraina si Centrul de Securitate Internatională și Parteneriat din Ucraina. Proiectul este gestionat de Universitatea Jagielloniană din Cracovia, Polonia. Proiectul este finanțat de Ministerul de Externe al Poloniei. Proiectul este implementat în scopuri publice și finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei în cadrul concursului de granturi „Diplomație Publică 2021”. Durata proiectului – 6 luni (mai – octombrie 2021).
La deschiderea oficială a seminarulul au participat profesorul Aurelia HANGANU, prorectorul USM pentru activitatea științifică și relații internaționale; ES Bartlomiej ZDANIUK, Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Republica Moldova; ES Daniela CUJBĂ, Directorul Direcției Integrarea Europeană a Ministerului de Afaceri Externe și Integrare Europeană al Republicii Moldova; profesorul Paweł LAIDLER, Decanul Facultății Relații Internaționale și Studii Politice a Universității Jagielloniene din Cracovia, Polonia; profesorul Alexandru SOLCAN, decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova; profesorul Robert KŁOSOWICZ, șeful departmentului Relații Internaționale și Politica Externă al Institutului Studii Politice și Relații Internaționale a Universității Jagielloniene din Cracovia, Polonia, membrul Senatului Universității; Profesorul Piotr BAJOR, vice-director al Institutului de Știință Politică și Relații Internaționale al Universității Jagielloniene din Cracovia, Polonia, Director General al Proiectului; profesorul Valeriu MOȘNEAGA, director național al proiectului.
Membrii echpei moldovenești au prezentat rezultatele cercetărilor realizate în cadrul proiectului. Profesorul Natalia STERCUL a prezentat raportul: “Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în contextual Parteneriatului Estic (2009-2021): direcțiile de bază”. Profesorul Tatiana TURCO a prezentat raportul: „Orientarea geopolitică a Republicii Moldova: studiul de caz – alegeri parlamentare anticipate (2021)”. Referatele prezentate de savanții moldoveni, participanți la proiect au fost bine argumentate, ascultate cu interes și atenție.
La eveniment au participat mai mult de 60 de persoane: profesorii, savanții, studenții, masteranzii și doctoranzii de la USM, Academia de Științe, Academia de Administrare Publica; Universitatea de Studii Europene; Universitatea de Studii Politice și Economice din Moldova “Constantin Stere”. Seminarul a fost realizat in regimul on-line. Evenimentul a fost reflectat de mass-media.