Consiliul de administrație al Universității de Stat din Moldova s-a întrunit astăzi, 16 noiembrie 2021, sub președinția rectorului USM, dr. conf. univ. Igor Șarov într-o ședinţa extinsă. În Sala Senatului au fost prezenți administrația instituției, raportorii și decanii, iar online – reprezentanții serviciilor universitare de suport și șefii departamentelor academice.
Administrația USM realizează importanța organizării procesului educațional la USM cu asigurarea condițiilor optime pentru studii, așa încât să fie pus în valoare și apreciat, inclusiv material, potențialul cadrelor didactico-științifice, pentru ca programele de studii să fie competitive și organizate în baza ofertei statului pentru câmpul muncii din țară.
În cadrul ședinței, o atenție deosebită s-a acordat principalului document financiar al USM-ului — bugetul instituției pentru anul următor 2022 și rectificările care urmează a fi efectuate la bugetul pentru 2021. În baza raportului prezentat de prorectorul pentru management instituțional, Violeta Cojocaru a fost stabilit în termeni operaționali bugetul instituțional al USM.
Consiliul de administrație participă activ la dezvoltarea USM-ului. În anul care vine USM se va concentra pe sarcini de amploare în scopul sporirii performanțelor cadrelor didactice și științifice, dar și a studenților, ceea ce va necesita concentrarea unor eforturi și resurse semnificative. Administrația USM va face tot posibilul pentru a se asigura că USM-ul se dezvoltă în mod constant, își întărește poziția pe plan național și internațional, astfel încât absolvenții USM să servească la consolidarea cunoștințelor, implementarea noilor proiecte științifice în vederea asigurării stabilității economice și la îmbunătățirea calității factorilor sociali din țară. În acest context, de importanță majoră pentru dezvoltarea instituției este stabilirea „Indicatorilor de evaluare a performanței cadrelor didactice și științifice” – raport prezentat de către prim-prorectorul, prorectorul pentru activitatea didactică și studențească, Otilia Dandara și de către prorectorul pentru activitatea științifică și relații internaționale, Aurelia Hanganu.
USM susține o structură didactico-științifică integrată, puternică, concentrând cele mai importante competențe pentru formarea specialiștilor. USM se așteptă să finalizeze toate obiectivele propuse pentru sporirea gradului de satisfacție a studenților și cadrelor didactice privind asigurarea condițiilor de dezvoltare profesională și a condițiilor de muncă – aceasta a fost, în principal, tema raportului prezentat de către șefa-adjunctă a Secției Managementul calității, Adelina Revenco. În urma deliberărilor la ședința Consiliul de administrație al Universității de Stat din Moldova a decis: promovarea în continuare a unui management participativ; promovarea mai activă a instituției la nivel național și internațional; modernizarea bazei tehnico-materiale prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, amenajarea spațiilor, sporirea accesului la internet și dispozitive digitale; demonstrarea intoleranței față de corupție la orice nivel; asigurarea posibilității de exprimare a opiniei la fiecare nivel ierarhic de conducere prin aplicarea periodică a astfel de chestionare; creșterea transparenței acțiunilor din partea conducerii facultăților; sporirea implicării cadrelor didactice în procesul decizional; creșterea transparenței în gestionarea mijloacelor financiare ale facultăților; implementarea politicii de motivare a angajaților în baza unui cadru normativ de evaluare a performanțelor și identificarea resurselor în scopul amenajării unor spații de recreere a cadrelor didactice.
Ședința a continuat cu „Prezentarea viziunii privind evoluția Palatului Sporturilor”, raportor — directorul Palatului Sporturilor, Eduard Slobodaniuc. Au fost aduse în discuție perspectivele îmbunătățirii și dotării bazei materiale, dar și sporirea accesibilității secțiilor sportive, creșterea echipelor competitive în cadrul USM-ului, promovarea sportului în rândul cadrelor didactice și cel al studenților.
De subliniat, rolul și contribuția Consiliului de administrație al Universității de Stat din Moldova, al angajaților instituției noastre, al studenților în dezvoltarea continua a USM. Datorită experienței și cunoștințelor, profesionalismului înalt al corpului didactic al activității și implicării studenților, USM la etapa actuală se dezvoltă progresiv, consolidându-și poziția pe plan național și internațional.