,,Orice creștere depinde de activitate. Nu există dezvoltare din punct de vedere fizic sau intelectual fără efort, iar efortul înseamnă muncă’’, susține Diana Cebotari, admirabila doctorandă de la USM, care acceptă provocările pentru a crește continuu. Succesul profesional se datorează dedicației domeniului chimiei, iar în prezent lucrează la teza de doctorat pe care o realizează în cotutelă la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Paris-Saclay (Institut Lavoisier de Versailles, Université de Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines, Franța).

Olesea Moiseev: Vă numărați printre norocoșii care au obținut Bursa de excelență a Guvernului 2022. În ce mod va contribui această Bursă la dezvoltarea cercetării pe care o realizați?

D.C.: Pentru mine, Bursa de Excelență a Guvernului reprezintă o recunoaștere a activității științifice. Este un suport financiar, care te motivează spre atingerea scopurilor profesionale și personale. Sunt recunoscătoare Universității de Stat din Moldova pentru desemnarea la acest concurs în calitate de candidat, profesorilor care au contribuit la dezvoltarea mea profesională, precum și părinților care mă încurajează și mă susțin mereu.

O.M.: De ce ați ales să studiați chimia la Universitatea de Stat din Moldova?

D.C.: Când este vorba de un gadget nou pe care ni-l dorim, un parfum, medicament, combustibil, zahăr sau funcționarea corpului, ne vine în minte că toate sunt ,,opere’’ ale chimiei. Această disciplină mi-a plăcut încă din liceu. Dragostea față de chimie mi-a cultivat-o doamna Lilia Ciornîi, profesoară la Liceul Teoretic Lipcani. Fiind impresionată de chimie am depus actele la USM, specialitatea – chimie biofarmaceutică. Aici am înțeles că poți realiza orice, dacă știi ce îți dorești cu adevărat și faci ceea ce îți place. Sunt recunoscătoare profesorilor de la USM pentru orele captivante și bagajele de cunoștințe pe care mi le-au oferit.

O.M.: Un doctorat obținut la Universitatea Paris-Saclay (Institut Lavoisier de Versailles, Université de Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines, Franța) este o realizare măreață, cum ați ajuns la ea? 

D.C.:  Franța este una din țările cu un nivel economic dezvoltat și statul a investit masiv în sistemul educațional de învățământ superior. De aceea, universitățile au cadre didactice bine pregătite, cu experiență în industrie, oferă facilități și materiale moderne, și, poate, cel mai important, fac eforturi permanente de îmbunătățire a procesului academic și a condițiilor oferite studenților. Studiile urmate în cadrul unui program internațional și diplomele aferente acestora oferă acces direct la cele mai bune oportunități disponibile pe piața globală a forței de muncă. Mai mult, majoritatea programelor de studii sunt construite astfel, încât să dezvolte abilități care pot fi puse în practică imediat, reducând considerabil timpul necesar adaptării la primul loc de muncă.
Fiind în ultimul an de studiu, pot afirma cu siguranță că această teză de doctorat în cotutelă mi-a oferit oportunitatea de a descoperi noi orizonturi: cultural, lingvistic și științific. Este o experiență unică și extraordinară, unde ai posibilitatea de a te poți dezvolta multilateral.

O.M.: Ce presupun de fapt studiile prin doctorat și care este avantajul competitiv pentru formarea unei cariere de succes?

D.C.: Sincer vorbind, fiind la master deja eram angajată în câmpul muncii și nu mă gândeam să-mi continui studiile la doctorat. Domnul Aurelian Gulea, academician, dr. hab., prof. univ., fiind conducătorul meu științific la licență și la master, a venit cu propunerea să efectuez un stagiu la Institut Lavoisier de Versailles din Franța, cu care colaborează de mai mulți ani, în perspectiva de a realiza o teză de doctorat în cotutelă. De la început aveam dubii, dar analizând bine perspectivele, am acceptat descoperirea noilor orizonturi în domeniul științific. Respectiv, am aplicat la Bursa Eiffel, o bursă oferită de guvernul francez care încurajează studiile studenților din străinătate. Așa, a început un nou capitol în viața mea. Această experiență mi-a permis să apreciez calitatea studiilor pe care acest laborator le oferă, temeinicia și competența managerilor săi. Acel stagiu de 5 luni m-a motivat și mai mult să lucrez în domeniul științific, să-mi dezvolt noi competențe, să însușesc manipularea diferitor tehnologii moderne, cu ajutorul cărora în prezent determin structura și compoziția noilor compuși biologic activi.

O.M.: Studiile universitare de doctorat constituie cunoașterea profundă și cercetarea complexă a domeniului de cercetare. Specialitatea pe care o urmați este Chimia coordinativă. Care este tema cercetării pe care o realizați?

D.C.: Tema cercetării de doctorat este ,,Strategii de elaborare a inhibitorilor moleculari antitumorali de o noua generație. Sinteza, proprietăţi și mecanisme de acţiune”. Scopul meu este de a sintetiza noi compuși care nu există în natură, cu un design molecular și o compoziție corespunzătoare, optimă pentru activitatea biologică. În acest domeniu, este suficient să se modifice poziția unui singur atom pentru ca activitatea compusului să fie redusă la zero sau majorată. Compușii sintetizați conțin în calitate de liganzi: bis-tiosemicarbazone, molecule organice, care prezintă interes din punct de vedere farmaceutic, îndeosebi datorită activităților biologice precum: antitumorală, antibacteriană, antifungică, antimalarică, etc. Iar coordinarea bis-tiosemicarbazonelor la metalele de tranziție contribuie la creșterea activității biologice, compușii prezentând interes catalitic, biologic, medicinal sau din punct de vedere al proprietăților magnetice.

O.M.: Ce v-a determinat să vă îndreptați atenția către studierea „compușilor biologic activi”? Considerați că problema „rezistența la medicamente” necesită o cercetare complexă  și o studiere avansată, în condițiile în care oamenii administrază tot mai multe medicamente fără a ține cont de efectele adverse?

D.C.: În pofida diversității medicamentelor, organismul dezvoltă rezistență, deci există o necesitate constantă de compuși cu activitate și selectivitate înaltă. Se știe că orice medicament, în funcție de doza administrată, poate fi atât benefic cât și toxic organismului uman. Consider că, acest domeniu de cercetare va fi mereu solicitat, deoarece este în strânsă legătură cu medicina, iar sănătatea este cea mai de preț comoară.

O.M.: Finalitatea muncii de cercetare este importantă prin impactul social-economic. Care sunt așteptările Dvs?

D.C.: Compușii care prezintă o importantă activitate biologică contribuie, în primul rând, la dezvoltarea cercetării fundamentale, dar, în același timp, pot fi potențiale medicamente în soluționarea problemei de rezistență a organismului uman la medicamente. Aceste molecule au  activitate antimicrobiană, antifungică, antitumorală și antioxidantă. Ele reduc efectele toxice ale radicalilor liberi, fortifică sistemul imunitar, reduc riscul de cancer și previn apariția infecțiilor. Evident, până a ajunge la un medicament propriu-zis este nevoie de mulți ani de cercetare avansată la diferite etape. Cred că, fiecare cercetător are visul să contribuie cel puțin la sinteza și implementarea unui medicament util societății.

Olesea MoiseevVă mulțumim pentru colaborare! Felicitări pentru obținerea Bursei de Excelență a Guvernului 2022! Experiența dumneavoastră reprezintă dovada că succesul aparține celor insistenți, pasionați de cercetare, care, cu încredere în forțele proprii, impresionează frumos și oferă perspective de dezvoltare și valorificare a științei în țară și peste hotarele ei. Vă dorim multe realizări frumoase!

Universitatea de Stat din Moldova 2025 © All Rights Reserved