Studenții de la USM dau dovadă de implicare, activism și dorință arzătoare de a face schimbări în societate, dar și în comunitatea studențească. Alina Tamazlîcaru, studentă în anul III la Facultatea de Drept s-a învrednicit cu Bursa Guvernului. Optimistă, plină de energie și mereu gata să accepte orice provocare afirmă cu bucurie că este mereu acolo unde trebuie să fie.

Olesea Moiseev: Ce înseamnă pentru dvs. Bursa Guvernului?

Alina Tamazlîcaru: Eforturile fiecărei persoane sunt răsplătite pe măsură, proporțional. Astfel, pentru mine Bursa Guvernului reprezintă o recunoaștere a tuturor eforturilor depuse în anii de studenție. Trebuie să recunosc că Bursa de merit reprezintă o poziționare fermă în lista celor mai buni studenți din țară. Într-un anumit fel, este un scop spre care am tins și pentru realizarea căruia am depus mult efort, dragoste, timp și dedicație. În același timp, oferirea acestei burse accentuează faptul că sunt acolo unde trebuie să fiu.

O.M.: Ce v-a determinat să faceți studiile la specialitatea „Drept”?

A.T.: Tendința de a descoperi adevărul, dar și spiritul luptător pentru dreptate m-au determinat să-mi continui studiile la cea mai bună instituție din țară. Specialitatea „Drept” este, de fapt, acel domeniu care oferă unui tânăr posibilitatea de dezvoltare multilaterală. Studiind Dreptul, îți poți aprofunda cunoștințele și în alte domenii, precum: psihologia, logica, istoria, politologia, toate acestea cu tentă juridică.

Totuși, am fost foarte activă și implicată încă din liceu. Fiind în febra pregătirilor pentru examenele de bacalaureat, am decis să particip din curiozitate la concursul de eseuri cu genericul „Drept la Internet”, organizat de Asociația Studenților în Drept, din cadrul Facultății de Drept USM. Am fost nominalizată printre cei 3 câștigători. Vizita la facultate, primirea caldă a administrației și a studenților, atmosfera inedită creată de participanții la eveniment m-au impresionat plăcut. De aceea, am decis să depun actele la Facultatea de Drept. În momentul de față mă mândresc cu faptul că sunt studentă la Universitatea de Stat din Moldova!

O.M.: Care au fost punctele majore ale dosarului dvs?

A.T.: După părerea mea, punctele forte al dosarului meu au fost activitatea curriculară și extracurriculară foarte consistentă. Dat fiind faptul că sunt membră în cadrul mai multor structuri studențești: Asociația Studenților în Drept (Consiliul studențesc al Facultății de Drept), Autoguvernarea Studenților USM, membră a echipei de lucru a revistei studențești a USM – „VoxUSM”, a organizațiilor non-guvernamentale, organizațiilor de voluntariat (ELSA, ANDA, rețeaua Youth Klinic, Platforma copiilor etc.), îmi pot pune în valoare calitățile personale și profesionale, ceea ce îmi oferă posibilitatea de a profita din plin de anii de studenție. Rezultatele academice remarcabile la fel au avut o pondere semnificativă în ansamblul de date indicate în dosar, raportându-ne la faptul că în cadrul Facultății de Drept există o mare concurență între studenți. Astfel, sunt onorată să fiu printre cei mai buni.

O.M.: Cât de accesibilă este Bursa Guvernului pentru studenţi?

A.T.: Pentru început, este necesar de a puncta ideea că Ministerul Educației și Cercetării anunță din timp care sunt elementele componente ale dosarului ce urmează a fi remis, dar și Hotărârea Guvernului nr. 1009 din 01-09-2006 (cu modificările ei ulterioare) care stabilește toate detaliile cu referire la modul de participare la concurs și de întocmire a dosarului, actul cu care potențialul doritor de a remite dosarul trebuie să facă cunoștință. Așadar, consider că este accesibilă pentru orice student care corespunde tuturor criteriilor de eligibilitate prevăzute expres de actele sus-menționate, indiferent de instituția de învățământ, facultatea sau specialitatea la care își face studiile.

O.M.: Ce trebuie să cunoască un student care aspiră la astfel de burse de merit?

A.T.: Consider cu certitudine că orice student trebuie sau ar trebui să aspire spre a acumula cunoștințele personale și profesionale cât mai diverse și cât mai complete pentru a avea reușită academică bună. Totuși, cei care doresc să participe la concursuri de acest gen, burse de merit și altele, trebuie să cunoască faptul că este imperios de necesar să ia parte la conferințele științifice, atât la cele studențești din cadrul facultății, cât și la cele naționale sau internaționale, să se afirme în cadrul structurilor studențești existente la universitate, dar și în alte organizații neguvernamentale. Totodată, este necesar ca studentul să mențină constant reușita academică bună, dar și să se implice în activități de divers gen, astfel îmbinând utilul cu plăcutul.

O.M.: Ați demonstrat că sunteți una dintre cei mai buni studenți printre concurenții competitivi ai concursului. Cum ați reușit ?

A.T.: Odată ce suntem în listele respective, automat putem fi considerați cei mai buni dintre cei mai buni. Consider că studenții care au fost nominalizați ca beneficiari ai burselor au demonstrat calitățile lor speciale prin intermediul activismului lor, prin implicare și interes. Totuși, competitivitatea în acest concurs se rezumă doar la prezentarea și depunerea dosarului, ceea ce ar presupune faptul că persoanele abilitate cu analiza dosarelor le selectează pe cele mai complexe. Astfel, această competitivitate între concurenți se manifestă, în special, înainte de depunerea dosarului, atunci când se implică în diverse activități și acumulează experința pe care o fixează în CV. Această competiție dintre cei mai buni studenți începe încă din momentul inițierii studiilor la licență și continuă pe parcursul anilor de studenție.

O.M.: Ce perspective vă oferă Bursa Guvernului în activitatea dvs.?

A.T.: Pot spune ferm că această bursă aduce nu numai satisfacție materială, ci și un val imens de mândrie, emoții plăcute și împlinire. În activitatea mea ulterioară, această nominalizare ca beneficiară a Bursei Guvernului va fi inclusă în CV-ul meu, ceea ce va constitui un punct forte al acestuia. Sunt convinsă că mă va ajuta în momentul în care voi dori să realizez un stagiu de practică la o instituție de stat, poate chiar la angajare și/sau va fi un indicator dominant, dacă voi avea oportunitatea de a participa și la alte concursuri naționale sau internaționale.

O.M.: Ați mai participat la alte concursuri? Ce succese ați mai obținut?

A.T.: Recunosc că sunt foarte dedicată în ceea ce ține de procesul de studii și contribuția mea la îmbunătățirea vieții studențești. De aceea, încerc să mențin și interesul meu în ceea ce ține de participarea la diverse concursuri. Pot afirma că asemenea activități îmi permit să-mi dezvolt capacitatea oratorică, spiritul competitiv, abilitatea de a convinge, de a discuta în contradictoriu etc., or experiența dobândită valorează mult mai mult decât locul ocupat. Cu toate acestea, mă bucur mult când obțin un loc de frunte la diferite competiții, așa cum s-a întâmplat și la ultimul concurs la care am luat parte – „Prevenirea și combaterea traficului de copii”, organizat de Departamentul Drept penal al Facultății de Drept a USM, în colaborare cu ELSA Republic of Moldova, în cadrul săptămânii dedicate luptei împotriva traficului de ființe umane, unde am ocupat locul I.

O.M.: După absolvirea studiilor de licență, care sunt planurile pe viitor?

A.T.: Cu siguranță îmi voi continua studiile la master și voi urma toți pașii necesari pentru a accede în funcția la care aspir, de altfel, voi tinde să-mi realizez visul. Voi continua să fiu activă și implicată întru prosperarea societății prin diverse acțiuni de voluntariat, activism civic etc. La fel, mă voi dezvolta multilateral, dar și voi încerca să-i motivez și pe alți tineri să fie activi, responsabili și implicați.

O.M.: Cine sunt mentorii dvs. și cum vă influențează parcursul studențesc?

A.T.: În parcursul meu academic, consider că cea mai importantă componentă este susținerea necondiționată a profesorilor, a familiei și a oamenilor dragi sufletului. Profesorii sunt cei care cultivă în noi dragostea pentru cercetare și implicare, ei ne oferă pe lângă materialul curricular și prețioase lecții de viață necesare în dezvoltarea noastră personală și profesională.

Susținerea familiei și a oamenilor apropiați este inerentă în orice segment al vieții și, indiscutabil, cei dragi au un aport semnificativ la bunăstarea noastră. În momentul în care vezi cum persoanele apropiate se bucură pentru succesul tău, simți o mândrie înzecită. Căldura internă te motivează să continui cu același tempou.

O.M.: Ce mesaj aveți pentru studenții din Republica Moldova?

A.T.: Personal mă ghidez de citatul „Lasă lumina ta să lumineze” (Luceat lux vestra). Ideea acestui îndemn este că fiecare persoană trebuie să își valorifice calitățile pe care le are și să contribuie la prosperarea comunității, societății, să răspândească bunătate și căldură. Mesajul meu pentru studenți este simplu – să nu cedeze în fața obstacolelor și să beneficieze din plin de toate oportunitățile ce le apar în cale. Să se dedice lucrului pe care îl realizează și să fie încrezători în reușite!

O.M.: Vă mulțumim pentru participare la interviu și pentru colaborare efectivă și eficientă! Sunteți una dintre USM-iștii care răspândesc faima Universității de Stat din Moldova și impresionează prin altruism și abnegație. Vă dorim rezistență la toate provocările, perseverență la studii și cercetare și, nu în ultimul rând, sănătate!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Secției Comunicare și Relații Publice al USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2025 © All Rights Reserved