Candidat în Maestru al „Sportul pădurilor – Orientare sportivă”, renumitul inventator, Dumitru Rusnac reușește să îmbine antrenamentele sportive cu orele de fizică și inginerie. Antrenor la un grup de copii, face parte din echipa de organizare a campionatelor naţionale şi internaţionale de orientare sportivă: „Sunt lider de grup şi ador la nebunie să plec prim campamente. Deci, activez în trei direcţii şi pe toate le fac la fel de bine: ştiinţa, şcoala sau ieşirile în campamente în care dezvolt la copii deprinderi de viaţă într-un mediu curat şi ecologic”, relatează cu mândie D. Rusnac.

Olesea Moiseev: Sportiv de performanță, doctorand, cercetător, inventator, profesor de fizică și ecologist sunt nominalizările ce vă caracterizează și, toate împreună, vă reprezintă victorios. Cum reușiți să excelați în domenii atât de diferite?

Dumitru Rusnac: Fac parte dintr-o familie de profesori. De 14 ani sunt scout a Republicii Moldova şi a întregii lumi, fac studii doctorale la USM și responsabilitățile mă obligă să fac cercetare, să studiez fenomenele fizicii și să descopăr noul. Pasiunea pentru sport o am de mic. În afară de participarea directă în acest sport mai sunt şi antrenor la un grup de copii din gimnaziul unde activez, fac parte din echipa de organizare a campionatelor naţionale şi internaţionale de orientare sportivă. Activez în mai multe direcţii şi pe toate le fac la fel de bine: cercetarea ştiinţifică, orele de fizică pe care le dedic copiilor pentru instruire sau ieşirile în campamente etc. 

O.M.: Sunteți doctorand, cercetător- inventator. Ce presupune de fapt studiile prin doctorat și care este avantajul competitiv al cariere Dvs?

D.R.: Studiile doctorale oferă experienţă bogată în libertatea ştiinţifică de laborator. Această treaptă roşie din viaţa oricărui cercetător ştiinţific reprezintă un bilet ce te pune la grea încercare, dar care ajută în formarea deciziei de a merge mai departe sau nu. Doctoratul constă în trei ani de muncă intensă, dintre care unul este pentru studiile zi de zi şi doi pentru experimente, prin care demonstrezi că eşti un inginer inventator independent care, totodată, poate activa în grup de cercetare.

O.M.: Ce v-a determinat să vă îndreptați atenția către studierea domeniului fizicii la USM?

D.R.: Dorinţa de studiere a fizicii a fost încă din copilărie, aveam un interes nebun să cunosc cum funcţionează diferite utilaje, electrocasnice. Fiind în clasele liceale, problemele secolului XXI, cele de digitizare şi poluare a mediului, mi-au dat un imbold în direcţia studierii fizicii materialelor semiconductoare cu scopul de a face o lume ECO-Energetică. Un sprijin mare obţin din partea unui cercetător ştiinţific cu experienţă – domnul Colibaba Gleb care m-a direcţionat în acest domeniu în ultimii patru ani.

O.M.: Ați fost norocosul care ați beneficiat de Bursa de excelență a Guvernului 2022. Ce ne puteți spune despre proiectul Dvs de cercetare?

D.R.: Bursa de excelență a Guvernului reprezintă o recunoaștere a implicării mele și a efortului pe care îl aplic pentru domeniul de cercetare. Succesele de până acum sunt îndreptate asupra proiectului de cercetare: „Optimizarea parametrilor de sinteză pentru obținerea straturilor ZnO dopate cu elemente 3d din soluții chimice”. Totodată, această bursă ne susține pe noi, tinerii din comunitățile științifice, prin finanțarea activităţilor de cercetare, promovarea şi sprijinul cooperării ştiinţifice a cercetătorilor din Republica Moldova pe direcțiile strategice de interes comun cu alte țări şi oferirea şansei de obţinere a vizibilităţii internaționale. Or, activitatea tinerilor cercetători are mai multe scopuri: schimbul de experiență în domeniul cercetării și inovării; stimularea inovării şi creşterea gradului de sensibilizare a mediului economic privind importanţa aplicării rezultatelor cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice; creşterea gradului de conştientizare la nivelul societăţii privind importanţa cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice; crearea și consolidarea parteneriatelor/consorțiilor care ar permite o participare mai activă la apelurile internaționale, inclusiv în Programul Cadru al UE de cercetare-inovare Orizont 2020; diseminarea rezultatelor științifice obținute și sporirea competitivității rezultatelor ştiinţifice ale cercetărilor din Republica Moldova în Spaţiul European de Cercetare.

O.M.: Care sunt așteptările Dvs? Domeniul fizicii și cel al sportului vor inspira tinerele generații?

D.R.: Orice invenţie apărată de mine la diferite târguri de inventică sau conferinţe de peste hotare aştept să fie apreciate pe măsură. Tind să dezvolt proiecte de cooperare ştiinţifică pentru atingerea scopurilor comune. Doresc ca invenţiile să fie acceptate de societate,  finanţate şi implementate de industriile atât din ţară, cât şi din afara acesteia.

Fiind și profesor de fizică îmi doresc să cultiv interesul pentru domeniul fizicii copiilor, să le formez deprinderi de viață și să-i orientez prin prisma educației spre natură și sport. Sper, și am toată convingerea, că tânăra generație va aprecia importanța mediului înconjurător pentru viață și va prețiu natura. Patrioții neamului trebuie să crească sănătoși, într-un mediu curat, fiind instruiți de dascăli cu vocație.

Olesea Moiseev: Vă mulțumim pentru colaborarea frumoasă! Activitatea complexă pe care reușiți excelent să o realizați ne convinge că, prin disciplină și dedicație, prin curaj și insistență putem inspira studenții USM-iști să exceleze. Pledoaria pentru dezvoltarea ECO-Energetică a țării  exprimă atitudinea și recunoștința Dvs. față de Patrie și neam!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Secției Comunicare și Relații Publice a USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved