Implicarea plenară, permanentă în activitățile, programele și proiectele instituționale și de voluntariat îi răsplătește cu experiențe inedite și emoții alese. Realizările mărețe sunt dovada că la USM studenții, masteranzii și doctoranzii excelează, fiind promotori ai creativității și cunoașterii. Printre ei este Alfred Silistrari, masterand, anul II, programul „Politici și servicii publice”, FRIȘPA.
Reporter: Bucuria de a fi USM-ist, probabil, este spectaculoasă. Povestiți-ne experiența dvs.?
Alfred Silistrari: Recunosc că Universitatea de Stat din Moldova mi-a fost pilon care a stat la baza formării mele ca personalitate. Aici am primit motivația de a mă dezvolta profesional, dar și personal. Mă bucur că am făcut o alegere reușită și trebuie să constat că a fost, și continuă a fi, o experiență spectaculoasă.
Reporter: Cum vă simțiți în cadrul USM?
Alfred Silistrari: În primul rând, mă simt onorat pentru că am fost invitat la acest interviu, ceea ce îmi demonstrează că munca mea este apreciată și aduce rezultate fructuoase. Totodată, mă simt mândru că fac parte din comunitatea USM, o comunitate care promovează succesele tinerilor studenți. Sunt convins că este loc de mai bine și cred că, datorită implicării studenților și a cadrelor didactice, USM se va bucura de realizări mărețe.
Reporter: Ce v-a determinat să faceți studiile de master la Programul „Politici și servicii publice”?
Alfred Silistrari: Încă din clasele liceale, am avut un profesor de istorie care mi-a inspirat pasiunea pentru domeniul politic. La fiecare lecție pe care o aveam cu el, mereu ne insufla ideea, că noi suntem viitorul acestei țări și totul este în mâinile noastre, ale următoarelor generații. Cred că de acolo a și pornit parcursul meu spre domeniul politico-administrativ. Cu toată certitudinea, pot spune că m-am regăsit în acest domeniu și sunt foarte pasionat de științele politice și administrative. Tocmai de asta și am pledat pentru studiile de master la programul „Politici și servicii publice”.
Reporter: Ați obținut bursă de cercetare în domeniul electoral, cât valorează și cum vă influențează activitatea?
Alfred Silistrari: Da, am obținut bursă de cercetare în domeniul electoral. A fost o experiență inedită. În rezultat am depistat care de fapt sunt abilitățile la care ar mai trebui să muncesc pentru a crește și a atinge un nivel mai bun. Totodată, cercetarea temei „Asistența și practici de instruire a diverșilor actori în procesul electoral”, m-a făcut să înțeleg cât este de importantă asistența și educația electorală într-o democrație emergentă sau participativă.
Reporter: Cum credeți, care sunt provocările democrației 2020 pentru tineretul Republicii Moldova?
Alfred Silistrari: O provocare a democrației în 2020 pentru tineretul Republicii Moldova, dar și pentru toți a fost pandemia. Aceasta a dat peste cap activitățile extracurriculare, implicarea în cadrul proiectelor destinate pentru tineret, viața universitară și altele. Însă, natura omului este înscrisă în ADN, o caracteristică de adaptare la condițiile și modificările sociale, având în vedere și implementarea conceptului de e-democrație (democrație electronică). De aceea, tinerii s-au descurcat bine cu această provocare, implicându-se în activități de voluntariat, proiecte ce țin de participarea tinerilor în procesul de transparență decizională, evident cu atenție sporită privind respectarea regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19 sau prin intermediul tehnologiilor informaționale. Proiectele nu au fost suspendate, iar desfășurarea acestora a avut loc .
Reporter: Cât de receptivi sunt studenții la astfel de activități?
Alfred Silistrari: Așa cum menționează părinții noștri, tinerele generații nu sunt deloc asemănătoare cu cele dinainte. Acum, tinerii au mult mai multe oportunități și sunt preponderent orientați spre o dezvoltare multilaterală. Experiența dobândită în cadrul activităților universitare le permite să fie cât mai receptivi la activitățile extracurriculare, care sporesc gradul lor de cetățeni activi, consolidează și promovează democrația participativă.
Reporter: Excelați la studii, cercetare și programe extracurriculare. Cum reușiți să vă bucurați de tinerețe?
Alfred Silistrari: Probabil, un rol important îl joacă felul în care îmi stabilesc prioritățile. Sunt genul de om căruia îi place să fie implicat într-o multitudine de activități. Asta m-a făcut să învăț în timp cum să-mi stabilesc prioritățile pentru a mă bucura de timpul liber. Uneori este obositor, dar rezultatul final și oamenii care mă înconjoară mă motivează să continui în aceeași direcție. Tinerețea este o investiție profitabilă care îți va aduce roade.
Reporter: Anul nou 2021 abia a început. În acest context, ce mesaj de felicitare aveți pentru USM și pentru Republica Moldova?
Alfred Silistrari: Dragi concetățeni, studenți și profesori! Anul 2020 a fost cu provocări multe, care ne-au învățat să prețuim sănătatea și unitatea comunitară. Fie ca noul an să ne unească mai mult ca națiune, să avem parte de sănătate, fericire, armonie și realizări frumoase. Spiritul sărbătorilor de iarnă să pătrundă în casele noastre și să ne bucurăm din plin de ele. Cu o mână de ajutor oferită celorlalți, mai ales în astfel de timpuri grele, putem schimba lumea spre bine. La mulți ani!
Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist În cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM