Premiantă a concursului de eseuri „Dacă aș fi rector al USM”, Nadejda Cuharenco este o frumoasă studentă de la anul II, licență, Facultatea de Drept, dar și membră a Asociației Studenților în Drept, Director ALUMNI în ELSA Republic of Moldova, cu sediul la USM, membră a ASUSM, reporteră la revista „VoxUSM”, care își dorește ca universitatea unde își face studiile să crească încontinuu. Or, perioada studenției este o provocare, mai ales când studiezi la cea mai prestigioasă universitate din Republica Moldova – Universitatea de Stat din Moldova. Simte datoria de a participa la inițiativele și programele universitare pentru a contribui la prosperarea USM-ului.
Olesea Moiseev: Imaginea USM-ului se datorează studenților, profesorilor, dar și comunității instituționale în ansamblu. Dvs. cum contribuiți la dezvoltarea USM-ului?
Nadejda Cuharenco: Pentru ca o anumită comunitate să se poată menține constant în înflorire, dar și în același timp să nu înceteze a progresa, devine indispensabilă contribuția, în mod egal și echilibrat, a tuturor categoriilor de reprezentanți care, în suma lor, alcătuiesc comunitatea instituției. La fel și în cazul comunității instituțional-academice a Universității de Stat din Moldova. Imaginea sa o definesc și o constituie, în egală măsură, studenții, profesorii, dar și aparatul administrativ. Rolul personal pe care îl văd în edificarea imaginii demne și prestigioase a Universității de Stat din Moldova se prezintă sub forma purtării titlului de studentă, însoțit de un set de responsabilități. Prin calitatea acestui rol (de studentă) afirm cu demnitate și inimă curată, că investițiile direcționate în cadrul procesului de creștere a comunității instituțional-academice în care îmi parcurg studiile sunt semnificative. Invoc în sensul acesta că sunt o studentă implicată, dedicată, cu atitudine critică, analitică, dar și de acțiune față de tot ce știu (în limitele în care mă încadrez) pe arena USM. Cea mai mare investiție este emoția pe care o degajez în fiecare proiect, acțiune, eveniment în care mă implic. Căci, de fiecare dată când o fac, realizez aceasta cu tot entuziasmul și încrederea că se realizează spre atingerea unei culmi importante. Totodată, menționez timpul. Această resursă extrem de prețioasă, în special la vârsta în care suntem cuprinși de cele mai largi varietăți și oportunități de dezvoltare, în mare măsură, o dedic imaginii universității.
Investițiile și eforturile enumerate, în importanța pe care o au spre constituirea unei imagini favorabile a USM, se exteriorizează prin:
– implicarea fructuoasă și prodigioasă în structurile reprezentative studențești din cadrul facultății (membră a Asociației Studenților în Drept), Universității (membră a ASUSM), dar și celor de talie națională ( Director ALUMNI în ELSA Republic of Moldova, cu sediul la USM).
– exercitarea unor responsabilități însemnate în proiecte care reprezintă USM (reporter la revista ,,VOX USM”);
– implicarea în diverse concursuri și evenimente organizate de USM, dar nu în ultimul rând, în soluționarea problemelor care apar pe arena USM și care ar viza aportul meu ca studentă.
Recunosc cu toată mândria și gratitudinea că a dispune de titlul „studentă a USM” echivalează cu deținerea unui privilegiu. Se știe că Universitatea de Stat dim Moldova este una dintre instituțiile academice de top din țară și să-ți faci studiile într-o asemenea societate academică este o adevărată cinste.
O.M.: Ați participat la concursul de eseuri „Dacă aș fi rector al USM”. Ce angajamente trebuie să îndeplinească, în viziunea dvs., rectorul USM?
N.C.: A fi rector al unei instituții de învățământ superior de top din țară înseamnă a deveni titularul unei responsabilități considerabile. Pe lângă faptul că trebuie să gestioneze, cu unică pricepere și deosebit talent, arealul instituțional academic al USM în calitatea managerului plenipotențiar și al conducătorului din primă linie, rectorul USM are în grija sa și angajamente ce se vor referi în mod direct la calitatea sa de fire umană. Angajamentul principal pe care ar trebui să-l îndeplinească, după părerea mea, este realizarea conexiunii aparatului administrativ și al celui de conducere cu studenții. Doar crearea acestei legături va permite, prin comunicare, să se edifice o armonie între categoriile de protagoniști ai Universității de Stat din Moldova (studenți, profesori, administratori de nivel diferit), care va direcționa doar spre prosperare Universitatea de Stat din Moldova.
Celelalte angajamente ce țin direct de exercitarea responsabilității de rector suntem convinși că noul rector ales le va realiza cu maximă dibăcie. Uneori, în favoarea anumitor lucruri, e nevoie să te distingi, din calitate pur formală de conducător și să prezinți calitățile, întâi de toate, ale unui om de omenie, de valoare, demn de respectul și admirația studenților. Totodată, rectorul USM trebuie să se prezinte (în totalitatea formelor de exercitare a acestei funcții) în fața studenților, dar și a profesorilor, precum și pentru toți ceilalți care alcătuiesc în sumă Universitatea de Stat din Moldova, în calitatea unui exemplu!
O.M.: Ați devenit premianta concursului. Sunteți mulțumită de rezultat? Ce sentimente aveți?
N.C.: Deși, din anumite considerente, foarte mult am dorit să iau premiul cel mare, iertată să-mi fie ,,modestia”, mulțumită sunt în raport cu rezultatele afișate, căci a câștiga nu înseamnă neapărat a lua premiul mare, or, fiecare rezultat e un câștig, important e să-l percepem corect și potrivit. Evident, mă emoționează frumos și plăcut faptul că sunt premiantă a acestui concurs, rezultatele căruia le-am așteptat cu multă ardoare. Argumentez emoția și impresia frumoasă generată de aceasta prin gândul pe care mi l-am invocat că lucrarea mea ar putea ajunge în mâinile și sub ochii rectorului Universității de Stat din Moldova, conducătorul plenipotențiar și din primă linie al acestei instituții de top. Mai apoi, sentimentul cu care am redactat lucrarea a fost unul deosebit, pentru că posibilitatea de a expune anumite lucruri, prin atitudine critică și care urmează să fie analizate de o comisie specială, competentă, nu apare în fiecare zi. Mai mult decât atât, faptul că m-am ,,plasat’’ imaginar în funcție de rector, ca să pot pe deplin sesiza aspectele care ar ține de această funcție, la fel, a fost una neordinară. De aceea, interesul personal față de implicarea în asemenea concursuri devine tot mai intens, dar deja cu efort și investiție mai sporită, în măsura în care să mi se adeverească așteptările.
O.M.: Care sunt așteptările dvs. de la viitoarea întâlnire cu noul rector ales al USM?
N.C.: Îmi lansez spre așteptare emoții deosebite, caracterizate de entuziasm și curiozitate, generate de întâlnirea cu noul rector. Aștept cu nerăbdare să ne convocăm, împreună cu colegii participanți, într-o întâlnire cu noul rector ales, în care sper să nu ne rezumăm doar la comunicarea de rezultate, ci să desfășurăm o discuție cu dublu format: de oficialitate, dar și de amiciție, în care să putem participa și noi, ca eroi importanți ai acestei întâlniri.
O.M.: Cu certitudine doriți să transmiteți un mesaj studenților USM-iști.
N.C.: În primul rând, îi felicit pe studenți cu ocazia faptului că sunt posesori ai unui privilegiu ales, cel de a parcurge cei mai spectaculoși ani din viața omului, anii de studenție, într-o astfel de instituție academică de top.
Îndemnul meu rostit cu o binețe intensă este să profite la maxim, și în limita plenitudinii, de anii de studenție, care trec atât de repede, încât te învăluie tristețea, dar care sunt atât de unici și de bogați, irepetabili prin toate frumusețile pe care le conțin.
Încurajez USM-iștii să fie harnici, să dea tot din ei, în direcția acumulării de reușite, succese, experiențe, trăiri; să fie atenți și grijulii vis-a-vis de oportunitățile care li se oferă. Adesea, ca ,,să nu dai norocului cu piciorul’’ este necesar să fii atent, mulțumitor și perseverent.
Le sugerez tuturor USM-iștilor să fie curajoși, să accepte provocările, încercările, implicările în viața instituțională, academică sub orice formă; să nu-și lezeze din intensitatea entuziasmului de a se afirma, prin evidențiere, în cadrul comunității.
Să nu aibă regrete. Să muncească mult, încontinuu, să aspire spre mai multe și mai mari. Să se iubească reciproc, să trăiască clipa, să împartă mutual. Să trăiască împreună bucuria.
Îi îndemn pe USM-iști să vorbească cu voce tare, cu verticalitate și adevăr despre lucrurile care apar în familia Universității și cărora e necesar să li se zică pe nume. Să nu se lase dominați de frica de a fi deosebiți, de a avea atitudine și abordare diferită decât a celorlalți.
Dragi USM-iști, fiți demni și recunoscători instituției USM – cea mai minunată universitate din țară, din Republica Moldova, de la Baștină!
O.M.: Vă mulțumim pentru interviul acordat și vă urăm succes în continuare!
Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM.