Mândră de alegerea sa, Cristina se implică cu dragoste și dedicație în inițiativele frumoase organizate de Universitate, fiind convinsă că schimbarea începe de la studenți. Despre proiectele și perspectivele Cristinei Jitoreanu afăm din interviul ce urmează.
Olesea Moiseev: Purtați un nume frumos de „USM-ist”. Ce seminicație are acest nume pentru dvs.?
Cristina Jitoreanu: Sunt mândră că fac parte din marea familie – USM! A fi studentă la masterat înseamnă a scoate tot ce e mai bun din mine, a mă cizela și a evolua în toate direcțiile. USM este instituția care îmi permite să cresc profesional și îmi oferă oportunitatea de angajare în câmpul muncii. Stagiile de practică sunt o perspectivă valoroasă de a te manifesta ca potențial specialist, or, orice angajator își dorește un profesionist, cu deprinderi moderne și o cunoaștere complexă a domeniului.
O. M.: Analizând minuțios eseul dvs. am observat dragostea și devotamentul pentru instituția în care vă faceți studiile. Cum o interpretați dvs.?
C. J.: Încă de când eram la liceu, ardeam de nerăbdare să devin studentă la USM. În opinia mea, Universitatea de Stat din Moldova este unică. În țara noastră, Republica Moldova, avem mai multe instituții de învățământ superior care oferă posibilități enorme de afirmare și dezvoltare. Totuși, doar la USM se întâmplă lucruri la care visăm, pe care le dorim și spre care tindem. Transformarea noastră în specialiști de înaltă calificare este reprezentată de sloganul instituției: „Performanța ta începe aici”!
O. M.: Fiecare eseu prezentat de participanții la concurs a fost original și interesant. Dvs. ați preferat ca în introducerea lucrării să descrieți „visul” care v-a determinat să așterneți pe hârtie viziunile unui student la masterat în postura de rector al USM. De ce?
C. J.: Recunosc că am schimbat, într-un fel, stilul de a scrie – neobișnuit. În vis am descris precum că niște „extratereștri” vin și îmi spun că trebuie să mă pronunț vis-a-vis de ceea ce se întâmplă la noi, la USM. De aceea am decis, dacă nu eu atunci cine? Totodată, ardeam de nerăbdare ca eseul meu să fie citit. Sunt convinsă că administrația de la noi, USM, nu cunoaște cum sunt tratați studenții de către personalul auxiliar. A fost un prilej de a spune deschis despre problemele cu care ne confruntăm în speranța că vor fi rezolvate.
O. M.: În opinia dvs., care sunt cele mai stringente probleme de care ar trebui să țină cont rectorul ales al USM?
C. J.: Mulțumesc și pentru această întrebare. Consider că primordiale sunt nevoile studenților, deoarece performanța universității se datorează studenților, dar și profesorilor. Lecțiile trebuie să se desfășoare în săli luminoase, unde temperatura medie este de 18-25 de grade; centrele să fie dotate cu echipamente necesare unde am putea studia; biblioteca modernizată, cu acces la resursele informaționale etc. Dacă ar fi organizate sondaje, unde ar fi chestionați studenții, probabil rezolvarea problemelor din universitate ar fi mai operativă.
O.M.: Participanții la concurs urmează să fie invitați la o întâlnire cu rectorul ales al USM, domnul Igor Șarov. Ce așteptări aveți de la această întrevedere ?
C. J.: Așteptări doar pozitive. Îl cunosc pe domnul Igor Șarov, fiind profesor la facultatea unde sunt studentă. Am convingerea că va gestiona cu succes USM-ul și va contribui la prosperarea acestei minunate instituții de învățământ.
O. M.: Ce intenționați să faceți după absolvirea studiilor la USM?
C. J.: După absolvirea studiilor de master urmează cele de doctorat. Intenționez să profit de orice posibilitate de creștere și dezvoltare pe care mi-o oferă universitatea, apoi voi deschide o organizație neguvernamentală. Competența profesională, dar și cunoștințele complexe de specialitate îmi garantează un viitor frumos, acasă, alături de cei dragi.
O. M.Vă mulțumim pentru acceptul de a participa la interviu, dar și pentru bunăvoința de care dați dovadă în demersurile dumneavoastră. Intenția de a participa la viața instituțională, precum și implicarea în rezolvarea problemelor studențești pot fi atribuite doar studenților ingenioși care aspiră la schimbări spre bine și sunt gata să contribuie la realizarea lor.
Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM.