QFORTE

BINE AȚI VENIT PE PLATFORMA OFICIALĂ A PROIECTULUI QFORTE.USM.MD

Îmbunătățirea Asigurării Calității în Sistemul de Învățământ Superior din Moldova
Număr de referință (618742-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP)
Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene în cadrul programului Erasmus+.


Îmbunătățirea Asigurării Calității în Sistemul de Învățământ Superior din Moldova


Acronim: QFORTE

Tipul proiectului: Proiect național/structural
Buget total: 992.363,00 EUR
Perioada proiectului: 15/11/2020 - 14/11/2023 (36 luni)

Instituție coordonatoare: Universitatea de Stat din Moldova


Mesajul rectorului Universității de Stat din Moldova – instituție coordonatoare a proiectului structural Enhancement of Quality Assurance in Higher Education System in Moldova – QFORTE (618742-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP) implementat cu suportul programului ERASMUS+ finanțat de UE


Stimați rectori, cadre universitare, studenți, parteneri ai proiectului QFORTE,

Conceptul de asigurare a calităţii în învăţământul superior așa cum a fost formulat prin declaraţia de la Bologna ca şi premiză a realizării Spaţiului European al Învăţământului Superior (EHEA) constituie una din priorităţile de bază ale reformelor din ţara noastră.

Constituirea unui sistem solid de asigurare a calităţii în învăţământul superior din Republica Moldova va reprezenta în continuare garanţia importantă a faptului că programele de studiu oferite de instituţiile de învăţământ superior respectă cele mai înalte standarde în materie de calitate, educaţie şi cercetare, calitatea educaţiei fiind o condiţie indispensabilă pentru ameliorarea ocupării profesionale, a coeziunii sociale şi a competitivităţii economice.

Bazat pe standarde internaţionale riguroase, care preiau întregul portofoliu de probleme al Procesului Bologna, conceptul de asigurare a calităţii învăţământului superior este una din principalele priorităţi şi ale comunităţii academice din Republica Moldova în perioada imediat următoare, în vederea asigurării unui grad ridicat de transparență internaţională, menită să permită şi recunoaşterea calificărilor universitare în Spaţiul European al Învăţământului Superior.

• Implementarea reformelor învăţământului superior pe dimensiunea asigurării calităţii interne şi externe solicită efort substanţial din partea tuturor actorilor în dezvoltarea unei culturi ai calităţii în întreg sistemul de învăţământ naţional.

• La această etapă au fost realizate eforturi substanțiale în domeniul evaluărilor externe a calității programelor de studii superioare de licență și master, însă până în prezent nu a demarat procesul de evaluare externă a calității în vederea acreditărilor instituționale.

• Proiectul QFORTE se încadrează de minune în reformele demarate, implicând numeroși actori educaționali, precum: rectori și prorectori, decani și prodecani, șefi de departamente/catedre, structuri de asigurare a calități interne și externe, studenți.

• QFORTE va încerca să asigure luarea în considerare a opiniilor sectorului universitar în cadrul discuțiilor de politici la nivel național privind asigurarea internă și externă a calității. De asemenea, își va sprijini membrii în dezvoltarea sistemelor interne de asigurare a calității și își propune să promoveze cultura instituțională de calitate.

Printre principalele rezultate al proiectului QFORTE se asteaptă:

- acreditarea internațională instituțională a 5 universități naționale;

- îmbunătățirea metodologiei de evaluare externă a calității în vederea acreditării instituționale;

- precum și a celei de evaluare externă a calității programelor comune de studii superioare în baza experienței europene în domeniu;

- dezvoltarea ghidirulor de calitate;

- îmbunătățirea capacității structurilor de asigurare internă a calității;

- promovarea culturii calității în plan național.

Sunt ferm convins că asigurarea calității conduce la încrederea reciprocă, la creșterea mobilității și buna funcționare a recunoașterii calificărilor și diplomelor de studii în cadrul EHEA, iar proiectul QFORTE va contribui esențial la promovarea culturii calității în plan național.


Rector, dr.în istorie, conferențiar universitar,
Igor ȘAROV


QFORTE REZUMAT:

Calitatea educației europene și în special a învățământului superior a fost identificată ca unul dintre factorii cheie, care vor permite Europei să reușească într-o concurență globală. În 2003, la Berlin, miniștrii învățământului superior au declarat că responsabilitatea principală pentru asigurarea calității revine instituțiilor de învățământ superior. Mai mult, au fost dezvoltate diverse politici și directive de acțiune pentru îmbunătățirea calității; printre alte inițiative, au fost revizuite structurile europene de recunoaștere a diplomelor, a fost încurajată mobilitatea studenților și a profesorilor, este promovată transparența și comparabilitatea calificărilor.

Îmbunătățirea calității predării și învățării a fost în centrul reformelor procesului Bologna și continuă să fie de o importanță crucială pentru punerea în aplicare ulterioară a acestor reforme. Creșterea interesului pentru clasamente, precum și protestele recente ale studenților ilustrează în continuare necesitatea pentru universități de a relua angajamentul continuu de îmbunătățire a calității predării și învățării.

Asigurarea calității este domeniul cheie de activitate ale proiectului QFORTE. QFORTE va încerca să se asigure luarea în considerarea opiniilor sectorului universitar în cadrul discuțiilor de politici la nivel național privind asigurarea internă și externă a calității. De asemenea, își va sprijini membrii în dezvoltarea sistemelor interne de asigurare a calității și își propune să promoveze cultura instituțională de calitate.

Grupurile țintă/cheie ale proiectului sunt reprezentanții ministerelor responsabile de învățământul superior; reprezentanți ai Agențiilor pentru Asigurarea Calității, promotori Bologna la nivel național, șefi și manageri superiori ai universităților. Grupurile țintă secundare sunt directorii departamentelor de asigurare a calității, coordonatorii Bologna din instituțiile de învățământ superior și personalul operațional de asigurare a calității.

1. OBIECTIV GENERAL:

Să contribuie la integrarea Republicii Moldova în SEÎS (Spațiul European de Învățământ Superior)/EHEA( European Higher Education Area) prin îmbunătățirea asigurării calității în sistemul de învățământ superior.

2. OBIECTIVE SPECIFICE:

OB1: Promovarea și consolidarea culturii asigurării calității în Republica Moldova și constituirea unui consens național al actorilor-cheie cu privire la problemele de dezvoltare până în noiembrie 2023.

OB2: Dezvoltarea și promovarea unui cadru legislativ național și stimularea schimbărilor de reglementare privind asigurarea calității în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova până în noiembrie 2023.

OB3: Îmbunătățirea managementului asigurării calității al instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova prin acreditare instituțională internațională până în noiembrie 2023.

OB4: Consolidarea capacităților instituționale ale instituțiilor de învățământ superior (IÎS) din Republica Moldova pentru implementarea eficientă a reformei asigurării calității  până în noiembrie 2023.

3. REALIZĂRI ȘI REZULTATE AȘTEPTATE

Nivel național

• Recomandări pentru revizuirea mMetodologiei  privind acreditarea instituțională în asigurarea calității;

• Modificări la Codul educațieil al Republicii Moldova;

• Proceduri de evaluare externă a calității pentru acreditarea programelor de studii comune;

•Ghid de evaluare externă a calității instituțională dezvoltat.

Nivel universitar

• Strategii universitare pentru dezvoltarea asigurării calității elaborate și adoptate de fiecare instituție parteneră;

• Manuale de asigurare a calității  modernizate la fiecare universitate națională implicată în proiect;

• Planuri de acțiune pentru consolidarea asigurării calității  elaborate după procesul  acreditării internaționale (sustenabilitatea proiectului);

• Metodologia de evaluare instituțională externă a calității implementată de  IIS;

• Platforma online activă pentru evaluarea externă a calității instituțională.

Societatea moldovenească

• Dezvoltarea culturii asigurării calității în Republica Moldova;

• Consensul național al actorilor-cheie privind asigurarea calității;

• Avansarea cadrului legislativ național privind asigurarea calității în Republica Moldova;

• Îmbunătățirea managementului calității în instituțiile de învățământ superior din Moldova prin acreditare instituțională internațională.

Partenerii locali:

  • Universitatea de Stat din Moldova (USM) – coordonator
  • Ministerul Educației și Cercetării a Republicii Moldova (MERRM)
  • Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC)
  • Academia de Studii Economice (ASEM)
  • Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP)
  • Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălți (USARB)
  • Universitatea de Stat din Cahul (USC)
  • Universitatea de Stat din Comrat (KDU)
  • Universitatea de Studii Politice și Economice Europene “Constantin Stere” (USPEE)

Parteneri din UE:

  • Universitatea din Montpellier, Franța (UM)
  • Universitatea din Salamanca, Spania (USAL)
  • Universitatea din Leipzig, Germania (ULEI)
  • Institutul de Dezvoltare și Cercetare a Politicilor Europene din Maribor, Slovenia (EPDRI)
  • Rețeaua de agenții de asigurare a calității din Europa Centrală și de Est (CEENQA)

QFORTE

PROIECT: “ENHANCEMENT OF QUALITY ASSURANCE IN HIGHER EDUCATION SYSTEM IN MOLDOVA-QFORTE»

ProIECT: “ENHANCEMENT OF QUALITY ASSURANCE IN HIGHER EDUCATION SYSTEM IN MOLDOVA-QFORTE” 618742-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP 14-16 Martie 2022...

Vizita de studiu la Universitatea din Salamanca — o nouă activitate de bune practici privind acreditarea instituțională în cadrul proiectului QFORTE

În perioada 8-10 noiembrie 2021, în cadrul proiectului QFORTE (Enhancement of Quality Assurance in Higher...

Vizita de studiu la Universitatea din Montpellier- activitate a proiectului QFORTE

La data de 18-22 octombrie 2021, în cadrul proiectului QFORTE (Enhancement of Quality Assurance in...

Seminar privind acreditarea instituțională a înstituțiilor de învățământ superior din RM organizat de Universitatea din Leipzig, 29-30 martie 2022

Universitatea din Leipzig, Germania a organizat un seminar privind acreditarea instituțională a înstituțiilor de învățământ...

Ședință online cu reprezentanții grupurilor de lucru a universităților partenere în cadrul Proiectului QFORTE

Subject: Development, adoption of institutional QA strategies Leader: organized by the activity leader USM  Reference:...

PROJECT TITLE: “ENHANCEMENT OF QUALITY ASSURANCE IN HIGHER EDUCATION SYSTEM IN MOLDOVA-QFORTE”

Project title: “ENHANCEMENT OF QUALITY ASSURANCE IN HIGHER EDUCATION SYSTEM IN MOLDOVA-QFORTE” Project No. 618742-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP...