Dumitru Stoica este student la anul I, Facultatea de Drept, filiera francofonă a USM, care aspiră la formarea unei baze solide în domeniul dreptului. Este convins că la USM va obține cele mai profunde și complexe studii în domeniu jurisprudenței pentru a deveni un profesionist excelent. Totodată, este Directorul Asociației Obștești ,,Consiliul Raional al Tinerilor din Florești”, membru al Biroului Administrativ al A.O. Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Trainer Național în Dezbateri etc. Astfel, promovează interesele tinerilor la nivel local și național, insistă, prin inițiative și programe, să aducă pe agenda decidenților politici problemele cu care se confruntă tinerii din țara noastră.

Olesea Moiseev: Ați ales să faceți studii la Drept. Cum e să fii USM-ist?

Dumitru Stoica: Sunt USM-ist și acest statut mă face fericit. Este o onoare pentru mine, întrucât această instituție mi-a devenit foarte aproape. Mai mult, făcându-mi studiile mai bine de jumătate de an la Facultatea de Drept, USM, am reușit să-mi formez o părere cu privire la procesul educațional de aici. Astfel, pot afirma cu certitudine că profesorii de la Facultatea de Drept sunt cei mai profesioniști, cei mai capabili și cei mai devotați. Am rămas plăcut impresionat de metodele și tehnicile de predare ale profesorilor. În același timp, aș dori să menționez obiectivitatea vădită a cadrelor didactice, în frunte cu decanul facultății, domnul Serghei BRÎNZA. Aducând argumentele anterioare, pot concluziona că prin intermediul USM, studenții au spațiu larg de dezvoltare și de valorificare a potențialului lor. Acest lucru poate fi realizat doar prin dăruire de sine și prin muncă asiduă.

O.M.: Sunteți unul dintre premianții concursului „Burse pentru viitorul tău” din acest an. Ce impresii aveți despre program?

D.S.: Programul „Burse pentru viitorul tău” este binevenit și necesar studenților, întrucât a reușit să-și atingă scopul de a asigura un acces echitabil la studii universitare și de a susține material tinerii în obținerea educației de calitate pentru un viitor sigur în Republica Moldova. Programul promovează tinerii studioși și apreciază nivelul acestora de cunoștine în domeniile alese de studenți. Astfel de inițiative sunt apreciate și recomand tuturor tinerilor să depună dosarele la aceste programe.

O.M.: Descrieți succint în ce constă programul „Burse pentru viitorul tău”.

D.S.: Programul „Burse pentru viitorul tău” constă în completarea unor anexe și a unui formular de aplicare. Respectiv, doritorii completează aceste formulare, anexează actele de identitate și, cel mai important, diplome, certificate de participare la proiecte, programe, întruniri și alte activități în care au fost implicați. La fel, un criteriu foarte important este și media academică. Câștigătorii bursei de merit primesc un premiu bănesc în valoare de 10.000 lei.

O.M.: De unde ați aflat că există acest proiect și ce v-a determinat să aplicați la el?

D.S.:Inițial, nu am crezut că voi avea șanse la acest program, dar am hotărât că trebuie să încerc. Norocul mi-a surâs și am reușit să fiu acceptat. Despre existența proiectului „Burse pentru viitorul tău” am aflat de pe rețelele de socializare. Ulterior, am citit regulamentul și am completat dosarul de participare cu toate documentele necesare. Am decis că Republica Moldova are nevoie de specialiști buni în domeniu, care să vină cu propuneri de proiecte de legi, menite să contribuie la prosperarea statului nostru. Acest lucru poate fi realizat de către noi, viitorii juriști, prin stabilirea câtorva obiective comune și acționarea cu bună credință în vederea îmbunătățirii sistemului de drept la nivel național.

O.M.: Care sunt criteriile de eligibilitate pentru participarea la concurs?

D.S.: Condiția numărul unu pentru participarea la concurs este ca tinerii să învețe la una din instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Totodată este necesar să demonstreze o reușită academică bună, să dețină diplome, certificate de participare la diverse evenimente, activități etc. Documentele de participare la olimpiadele naționale/internaționale sunt binevenite.

O.M.: În opinia dumneavoastră, student la anul I și câștigător al concursului, cât de accesibilă este obținerea unei „Burse pentru viitorul tău” pentru tineri?

D.S.: Programul „Burse pentru viitorul tău” este foarte accesibil. Concursul este deschis pentru toți. Tinerii au șanse egale de participare, trebuie doar să fie curajoși și să aplice. Orice experiență este frumoasă pentru că învățăm ceva nou, util și cu impact pentru viitor.

O.M.: Bursele întotdeauna au fost și sunt mult așteptate de către studenți. Ce trebuie să cunoască un student care aspiră la astfel de burse?

D.S.: Fiecare student trebuie să dea dovadă de curaj și insistență. La orice loterie pentru a participa și a învinge, trebuie să cumperi un bilet. Altfel spus, nu vom fi nominalizați ca fiind câștigătorii unei burse atât timp cât nu am aplicat la un astfel de program. De aceea este important ca studenții să aplice la toate programele destinate lor. Totodată, aș vrea să menționez că este foarte important ca tinerii să aibă o experiență în spate. Mă refer la categoria de studenți energici, activi și care practică voluntariatul.

O.M.: Fiind student cu inițiativă, energic și implicat, ce proiecte ați realizat prin intermediul asociațiilor în care activați?

D.S.: Proiectele pe care le-am implementat pornesc de la alfabetizarea juridică a populației, educarea comportamentului ecologic al tinerilor, implicarea tinerilor în procesul decizional și finalizează cu implementarea proiectelor de infrastructură. Un exemplu de proiect relevant în acest sens ar fi reabilitarea unui parc din raionul Florești prin intermediul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Un alt exemplu pertinent ar fi proiectul ,,Hai Florești, spre o generație prosperă – Generația ECO”. Timp de 6 luni, peste 2500 tineri, părinți, profesori s-au implicat activ în promovarea culturii ecologice prin plantarea arborilor, organizarea campaniilor de salubrizare și sensibilizare a populației cu privire la problemele de mediu. Am organizat peste 4 schimburi de experiență în Ucraina, România, Letonia. Prin intermediul acestor schimburi de experiență tinerii au reușit să cunoască mecanismele de organizare socială, politică a altor state, dar și au stabilit prietenii care au generat proiecte ce au ca scop dezvoltarea personală a tinerilor. Alte proiecte care au fost implementate la nivel local și național, le puteți urmări pe pagina oficială a organizației pe care o reprezint (AO Consiliul Raional al Tinerilor din Florești).

O.M.: V-ați gândit ce veți face pe viitor, după absolvirea studiilor de licență?

D.S.: Îmi iubesc țara și neamul. În momentul de față îmi doresc să finalizez cu brio studiile de licență. După absolvire, voi activa în domeniul dreptului. Mai am timp să meditez asupra profesiei. Dincolo de cele menționate, peste ani, mă văd în Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea și înbunătățirea sistemului de drept.

O.M.: Sunteți USM-ist cu literă mare! Ce îndemn aveți pentru studenții din țara noastră?

D.S.: În activitatea mea, mă conduc după o afirmație spusă de Wiliam Shakespeare ,,Atât timp cât poți zâmbi, cauza nu este încă pierdută”. Cu siguranță în calea noastră apar unele impedimente, neajunsuri sau probleme, dar noi trebuie să le catalogăm ca pe niște provocări ce trebuie să le depășim și prin munca de zi cu zi să ne atingem scopul propus. Doar cu optimism putem trece peste greutăți, iar fiecare greutate trebuie să fie o experiență pentru noi.

Dragi studenți, vă îndemn să vă trasați un scop, cel puțin trei obiective și, zi de zi, prin acțiuni concrete, să tindeți spre atingerea țelului propus. Doar așa vom avea reușite bune și vom servi exemplu pentru semenii noștri. Prin exemplul personal avem șansa să schimbăm atitudini și comportamente în societate. Pas cu pas și doar împreună putem contribui la afirmarea și prosperarea țării noastre – Republica Moldova.

O.M. Vă mulțumim pentru participarea la interviu. Felicitări cordiale pentru obținerea „Bursei pentru viitorul tău”. Este un rezultat meritat din plin, deoarece dragostea de țară și dorința de a contribui la edificarea unui stat de drept pot fi realizate de tineri devotați, așa precum sunteți dumneavostră, Dumitru. Succese și mult noroc!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved