„Voi merge la doctorat! Viața de student este plină de cunoaștere, noutăți interesante și multiple oportunități pe care trebuie să le explorăm. Nu vreau să povestesc multe despre mine, ci despre ei, profesorii mei. Cu profundă considerație recunosc că reușitele mele se datorează cadrelor didactice care investesc timp și cultivă valori în noile generații”, susține Cătălina.

Olesea Moiseev: Să începem cu momentul în care aţi decis să studiaţi istoria. A avut alegerea dumneavoastră influenţe externe sau v-aţi lăsat ghidată doar de intuiție care, de cele mai multe ori, nu dă greş?

Cătălina Plinschi: Admirația mea față de Știința Istoria își are rădăcinile cu mult înainte de facultate. Am știut mereu că voi face istorie. Îmi place să scriu și să citesc, or pentru un istoric cartea și penița sunt cei mai buni prieteni.

O.M.: Vă numărați printre studenții norocoși care, în anul curent, au obținut burse de merit. Ce înseamnă pentru dumneavoastră Bursa Guvernului?

C.P.: Bursa Guvernului este o confirmare a faptului că realizările mele pe parcursul anilor de licență și de master sunt apreciate. Sunt mândră că mă regăsesc în lista celor mai buni studenți ai țării. Împreună, vom construi temelia unui viitor prosper pentru Moldova.

O.M.: Cât de accesibilă este Bursa Guvernului pentru masteranzi?

C.P.: Bursa este accesibilă pentru studenții care iubesc să muncească. Nu este nimic greu. Pentru a obține bursa de merit este nevoie de inițiativă, perseverență și un CV bogat. Norocul surâde celor insistenți, curajoși și ambițioși.

O.M.: Cunoaștem că participați activ la diverse proiecte. Povestiţi-ne puţin despre acestea.

C.P.: Adevărat, sunt o studentă activă și interesată de toate noutățile din domeniu. Recent, am încheiat ultimul proiect de cercetare. Doresc să-mi concentrez tot timpul și efortul pentru teza de master. În momentul de față, acesta este cel mai mare proiect al meu.

O.M.: Ce perspective vă oferă Bursa Guvernului în activitatea dvs.?

C.P.: Bursa Guvernului este foarte binevenită, acum, pentru cheltuielile pe care le avem în cercetarea de arhivă. Deci, este într-un fel o sursă de finanțare a proiectului de cercetare, asupra căruia lucrez cu plăcere și dedicație.

O.M.: În noiembrie anul curent, dvs. împreună cu alți colegi urma să prezentați rezultatele cercetărilor în cadrul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE). Ați muncit mult la acest studiu. La ce concluzii ați ajuns și ce recomandări propuneți pentru a îmbunătăți procesul electoral din țara noastră?

C.P.: La acest studiu am lucrat intens pe parcursul unui an. Intervievarea populației privind percepția asupra discursului de ură în perioada campaniilor electorale a fost sarcina cea mai complexă. Concluzia la care am ajuns a fost că populația civilă are un nivel înalt de conștientizare a discursului de ură. Percepțiile oamenilor sunt bazate atât pe emoțiile trăite personal, cât și de cei din cercul apropiat de cunoscuți. 63,2% din totalul de respondenți s-au declarat vizați de discursul ofensator al politicienilor în perioada campaniilor electorale din anii 2020 și 2021. Asemenea date reprezintă nivelul înalt de informare și interes al cetățenilor față de campaniile electorale, dar și de măsurare emoțională a afirmațiilor făcute de politicieni. Vreau să precizez că studiul este publicat pe site-ul oficial al CICDE și, în curând, va apărea și în forma tipărită.

O.M.: Mulțumim pentru interviu! Deschiderea și promptitudinea de care dați dovadă reprezintă cheia succesului. Interesul pentru nou, setea de cunoaștere și energia de a acționa la provocări este admirabilă. Vă dorim spor în continuare ca să reușiți să atingeți dezideratul: pentru orice lucru este o clipă prielnică şi vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer”.

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Secției Comunicare, relații publice și ghidare în carieră a USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2025 © All Rights Reserved