La 26–27 noiembrie 2021 s-a desfășurat Conferința științifică internaţională „Prevenirea hărțuirii: realitate și soluții legislative”, eveniment organizat de Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, în colaborare cu UN Women Moldova și Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Ovidius” din Constanța, România cu sprijinul financiar al Suediei.

Manifestarea se înscrie armonios în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fiind organizată pentru a marca Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, desemnată în ziua de 25 noiembrie, și cu ocazia aniversării a 75-a a Universității de Stat din Moldova. În acest fel, tematica forului științific se aliniază preocupărilor actuale de a pune capăt hărțuirii, prin creșterea gradului de conștientizare, prin împărtășirea experiențelor ce funcționează și prin mobilizarea autorităților publice, profesioniștilor, experților și mediului academic în lupta contra acestui flagel. În particular, obiectivul conferinței a fost de a oferi o platformă de discuții științifico-practice privind protecția juridică contra oricărei forme de hărțuire (hărțuirea sexuală, acte de persecuție (stalking), hărțuirea la locul de muncă (mobbing), hărțuirea pe internet, bullying ș.a.), identificarea bunelor practici de luptă contra acestui fenomen și găsirea celor mai optime soluții pentru îmbunătățirea cadrului juridic.

Prezentă la eveniment, prorectorul Aurelia Hanganu a precizat că „Universitatea de Stat din Moldova este un spațiu în care promovăm cunoașterea, dezvoltarea umană și spiritul liber, iar toleranța față de persoanele pe care le avem/întâlnim în jurul nostru, la fel ca și libertatea de gândire, de expresie sunt principii pe care Universitatea le promovează consecvent. Titlul ales pentru conferința științifică „Prevenirea hărțuirii: realitate și soluții legislative”, relevă o problemă a lumii, în general, iar pentru soluționarea ei se cer conjugate inclusiv eforturile sistemelor educaționale, de drept, de protecție socială, economic etc. Facultatea de Drept are tocmai avantajul de a constitui spațiul unde se realizează, deopotrivă, procesul educativ și instructiv în recunoașterea acestui fenomen din perspectiva gestiunii lui legale, de transmitere a acestei cunoașteri, de identificare a problemelor și breșelor pe care le demonstrează sistemul și de găsire a soluțiilor în stare să remedieze incertitudinile și dificultățile existente”.

La rândul său, decanul Facultății de Drept, Serghei Brînza, a menționat că „este responsabilitatea tuturor – a mediului academic, a autorităților publice, a societății civile, a practicienilor din sectorul justiției, a fiecăruia – să ne asigurăm că oricare persoană evoluează într-o societate sigură și respectuoasă, în care legea este cea care guvernează. Conferința este un prilej de a sensibiliza societatea în a spune: NU hărțuirii! Pentru că „a spune NU acestor fapte” înseamnă a afirma, zilnic, demnitatea și respectul față de persoana umană. Și este de datoria noastră, a tuturor, să luptăm împotriva a ceea ce degradează, a ceea ce doare și a ceea ce, uneori, în mod regretabil, ucide”.

Startul discuțiilor științifice a fost dat de către Dorina Gurev, doctor în drept, șefa Departamentului Drept penal, care a ținut să arate că: „agenda evenimentului poartă un generic actual, aparent îngust, dar totuși multidisciplinar, ce a reunit cadre didactice universitare, judecători, procurori, avocați specialiști din cadrul autorităților publice și a organizațiilor neguvernamentale, precum și alți practicieni din țară și de peste hotare. Îmi exprim deplina încredere că substanţa prezentărilor din cadrul conferinței va fi în egală măsură relevantă şi utilă atât pentru mediul academic, cât şi pentru publicul larg care va genera cele mai bune practici de prevenire a hărțuirii și a violenței împotriva femeilor. Iar talentul participanților va permite distingerea celor mai optime soluții pentru îmbunătățirea cadrului juridic în domeniu”.

Comunicările au fost prezentate în cadrul panelelor moderate de către Augustina Bolocan-Holban, doctor în drept, conferențiar universitar, Facultatea de Drept, USM;  Nighina Azizov, analistă programe EVAW UN Women Moldova și de către Vasile Draghici, doctor în drept, profesor universitar,  Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea „Ovidius» din Constanța, România.

Forul științific internațional a reunit peste 150 de participanți și participante din Republica Moldova, România, Ucraina, Azerbaidjan, Kazahstan, Federația Rusă. Comunicările prezentate în cadrul evenimentului vor fi completate de abordări integrate și vor fi publicate într-un volum al conferinței.

Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova aduce cordiale mulțumiri partenerilor și colaboratorilor, invitaților speciali și participanților la eveniment. Interesul manifestat față de conferință și comunicările de maximă actualitate prezentate, încurajează continuarea organizării acestei manifestări științifice internaționale. În acest plan, facultatea își propune includerea conferinței pe agenda evenimentelor planificate pentru anul 2022, sub același slogan: Uniți împotriva violenței, pentru a marca Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Published Понедельник Ноябрь 29th, 2021

Объявления и пресс-релизы

O nouă Ședință a Seminarului Republican de chimie a fost organizată de USM

Profesorii de chimie din țară s-au reunit în cadrul unei noi ședințe a Seminarului republican de chimie, organizat de Facultatea Chimie și Tehnologie Chimică și Centrul...

La Universitatea de Stat din Moldova a fost celebrată Ziua Europei în Republica Moldova printr-o manifestare științifică

Pe data de 16 mai 2024, la USM s-a desfășurat ediția a XVIII-a a Masei rotunde cu genericul „Integrarea europeană a Republicii Moldova în contextul negocierilor...

La USM s-a desfășurat Conferința științifică internațională – „Statul de Drept și reziliența economică în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”

Statul de Drept și reziliența economică în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană – tema Conferinței științifice internaționale, care s-a desfășurat joi, 16 mai, la...

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved