Senatul USM i-a acordat astăzi, 24 iunie, titlul Doctor Honoris Causa unei personalităţi de marcă apropiate Republicii Moldova, prof. univ. la Facultatea de Drept a Universității din Bucureşti, Flavius Antoniu BAIAS.

Prin conferirea titlului, Universitatea de Stat din Moldova exprimă recunoaşterea meritelor deosebite în domeniul dezvoltării şi promovării dreptului ale unor personalităţi remarcabile din lumea ştiinţifică, academică ori politică. Dezvoltarea şi promovarea dreptului înseamnă o activitate doctrinară şi o practică prestigioasă. Flavius Antoniu BAIAS a evoluat cu o carieră de succes în carieră în ambele ipostaze.

Ședința Solemnă a Senatului USM de decernare a titlului Doctor Honoris Causa domnului Flavius Antoniu BAIAS a fost deschisă de către rectorul USM, Igor ȘAROV, care a menționat că momentul este unul plin de semnificație istorică și prin prisma evenimentului unic pe care îl trăiește țara noastră, ca urmare a deciziei Consiliului Europei de a acorda Republicii Moldova statut de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, subliniind aici susținerea acordată de statul Român drumului european al țării noastre și prin colaborările științifice, dar și de o reală prietenie clădită între generațiile academice românești din cele două state.

Doctorul în științe, profesor universitar Flavius Antoniu BAIAS a primit cu emoție titlul Doctor Honoris Causa a USM și a mulțumit Facultății de Drept și Universitățiii de Stat din Moldova pentru acordarea înaltului titlu și întegrarea sa astfel în comunitatea academică a USM.

„Dragi colegi, sunt convins că Universitatea de Stat din Moldova, prin toate facultățile sale și prin eforturile cadrelor sale didactice, nu face altceva decât să construiască acele caractere originale și puternice de care poporul din stânga Prutului va avea atâta nevoie în viitorul proces al aderării sale la Uniunea Europeană!”, a mai menționat Domnia sa.

Flavius Antoniu BAIAS s-a născut la 30 septembrie 1961, la Brașov. În perioada 1968-1980 a fost elev la şcoala generală şi la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov, după care în perioada 1981-1985 a studiat la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu succes, fiind şef de promoţie.

Personalitatea Domnului Flavius Antoniu BAIAS este cunoscută și în spațiul academic din România, Europa, Republica Moldova prin activitățile sale de colaborare, prin mutiplele monografii, prin contribuirea nemijlocită la constituirea bazei reformei juridice din România. Vasta Dlui activitate, de circa 40 de ani la Facultatea de Drept din București, una dintre cele mai bune din țară, demonstrează parcursul său de succes – a urcat treptele ierarhiei universitare cu rezultate remarcabile, impunându-se ca reprezentant de seamă al generației sale, profesorul Flavius Antoniu BAIAS, pe bună dreptate, este recunoscut ca un veritabil specialist în domeniul Dreptului civil și al Dreptului familiei, care a slujit dreptul cu convingerea și forța unui dascăl de excepție, formând generații de studenți specialiști în dreptul civil.

Domnia sa este susținător și promotor al imaginii Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova în întreg spațiul românesc. Astfel, la inițiativa profesorului Flavius Antoniu BAIAS, cele șase facultăți de drept din România, organizatoare ale unui prestigios și inedit Concurs „Hexagonul Facultăților de Drept”, au acceptat participarea la acest concurs și a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, iar participarea la acest concurs a motivat foarte mulți tineri să exceleze în domeniul dreptului atât în țară, cât și peste hotare.

De asemenea, cu implicarea activă a profesorului Flavius Antoniu BAIAS a fost posibilă, începând cu anul 2014, organizarea Ședințelor Comune a Consiliului Facultății de Drept a Universității din București și a Consiliului Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova. Flavius Antoniu BAIAS susține constant demersurile științifice ale tinerelor din Republica Moldova cu programe de burse doctorale şi postdoctorale, finanţate de Guvernul României. Activitatea prodigioasă a Domnului Flavius Antoniu BAIAS a fost înalt apreciată, astfel pentru meritele sale științifice și de management, iau fost conferite Ordinul „Steaua României”, în grad de Comandor (2000); Ordinul „Palmes Academiques”, în grad de Cavaler, Republica Franceză (2011); Ordinul „Legiunea de onoare”, în grad de Cavaler, Republica Franceză (2017).

Published vineri, 24 iunie 2022

Anunțuri și Comunicate

Universitatea de Stat din Moldova dă startSesiunii suplimentare a Concursului de Admitere 2022. Grăbește-te să prinzi un loc la buget

Nu ratați o ultimă șansă de a prinde un loc la buget! Universitatea de Stat din Moldova dă start Sesiunii suplimentare a Concursului de Admitere 2022. ...

Rezultatele finale ale Turului I, ale Concursului de Admitere 2022

După trei zile de foc, în care candidații la admitere care au obținut un loc la buget, contract sau o bursă de motivare au depus actele ...

Școala de vară internațională „Profesori inovatori” a fost inaugurată la Universitatea de Stat din Moldova

În perioada 5-10 august, Asociația Generală a Învățătorilor din Republica Moldova (AGIRoMd) în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova organizează Școala de vară internațională „Profesori ...

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved