Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova în parteneriat cu Centrul de studii interdisciplinare „Silviu Dragomir” de la Universitatea din Oradea a organizat a III-a ediție a Conferințelor științifice naționale cu participare internațională cu genericul „Student, profesor și cercetător în anii ’80-’90: drumul spre regăsire și libertate”.
La conferință au participat 55 de cercetători științifici, profesori universitari, studenți, masteranzi și doctoranzi din centre științifice din Republica Moldova, România, Ungaria și Olanda.
Prezentă la deschiderea conferinței, prorectorul pentru activitate științifică a USM, Aurelia Hanganu a subliniat că opinia umanistă a lumii de astăzi este de semnificație istorică mondială, iar tematica conferinței se încadrează în această paradigmă.
Decanul Facultății de Istorie și Filosofie, Sergiu Matveev și directorul Centrului de studii interdisciplinare profesorul Ion Eremia au subliniat rolul studenților și cadrelor științifico-didactice ale instituțiilor de învățământ superior din RSS Moldovenească în mișcarea pentru emancipare națională a românilor basarabeni de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului trecut.
Evenimentul este parte a proiectului nr. 20.80009.1606.11 Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici PAURSSM (Program de Stat 2020-2023).