Data: 11-13 noiembrie
Urmată de Conferința Internațională la 15 noiembrie
Academia de Toamnă 2021 „Autonomii și guvernare decentralizată” este un program academic intensiv și captivant cu o durată de trei zile oferit de experții Institutului Eurac Research, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea de Stat din Comrat. Programul oferă persoanelor la mijlocul carierei profesionale de top și celor din cercul academic, ce lucrează asupra problemelor autonomiei, oportunitatea de a descoperi cele mai bune practici internaționale și mecanismele de guvernare a autonomiei și de a examina opțiunile potențiale pentru aplicarea acestora în relațiile dintre centru și autonomie.
Pentru a asigura o calitate înaltă a programului, Academia de Toamnă va avea un număr limitat de 30 de participanți, care vor fi selectați de un grup de experți. Participanții urmează să participe la toate trei zile ale programului și vor primi un certificat de absolvire, precum și vor avea oportunitatea de a participa la Conferința Internațională din 15 noiembrie 2021.
CONȚINUTUL ACADEMIEI DE TOAMNĂ
Academia este un program rezidențial captivant, compus din lecții academice, activitate în grup, cu oportunitatea de relaționare între participanți pentru a crea o nouă comunitate de experți în domeniul descentralizării și problemelor legate de autonomie. Domeniile de importanță vor include:
- Guvernare descentralizată, autonomii, drepturi ale minorităților
- Aranjamente ale autonomie: standarde, principii, exemple
- Dimensiunile relațiilor interguvernamentale
- Guvernarea descentralizată și autonomia Găgăuziei în Moldova
- Elaborarea politicilor descentralizate: reflecții comparative și practica în Moldova
Programul este oferit de experții locali de la Universitatea de Stat din Moldova (https://usm.md) și Universitatea de Stat din Comrat (https://kdu.md), precum și de experți internaționali de la Institutul Eurac Research din Italia, specialiști în domeniul federalismului comparativ, problemelor legate de autonomie și al drepturilor minorităților (www.eurac.edu/sfere și http://www.eurac.edu/imr).
CERINȚE PRIVIND APLICAREA
Organizatorii salută depunerea cererilor de participare de la persoane care se află la începutul până la mijlocul carierei profesionale și lucrează în ONG-uri sau fundații politice din Moldova; funcționari publici care lucrează în organele de administrație publică din Chișinău și Comrat; și studenți, academicieni, absolvenți și studenți Doctoranzi din universitățile moldovenești sau centrele de cercetare specializați în drept, științe politice și administrația publică. Candidații vor întruni următoarele condiții:
- Vârsta de 23-40 ani și reședința în Republica Moldova. Excepții de vârstă pot fi oferite pentru candidații excepționali și/sau angajați ai Guvernului;
- Să demonstreze realizări academice puternice și experiență de lucru în domeniul descentralizării, problemelor de autonomie și/sau drepturilor minorităților. Preferință se va acorda candidaților cu experiență în științe politice, drept, administrare publică, soluționarea conflictelor și elaborarea politicilor;
- Să demonstreze calități puternice de lider și angajament față de serviciul public sau comunitar, precum și deschidere și pregătire pentru a stabili relații cu alții și a contesta opiniile
PROCESUL DE APLICARE
Pentru a aplica, vă rugăm să îndepliniți formularul de aplicare online
- Data limită pentru prezentarea cererilor este de 15 octombrie 2021.
BURSE/FINANȚARE
Toate costurile asociate cu participarea la Academie vor fi acoperite pentru participanții selectați.
INFORMAȚII/CONTACT
Luînd în considerare situația pandemică instabilă din Republica Moldova, informațiile despre locul evenimentului vor fi trimise mai tîrziu, în funcție de formatul selectat (online/offline).
Academia se va desfășura cu traducere în română, rusă și engleză.
Notă importantă!
În cazul unei academii în format offline, toți participanții selectați vor trece un test rapid (antigen) COVID-19 (costurile sunt acoperite de organizatori).
Pentru mai multe detalii sau informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la: cmi.chisinau@cmi.fi
DESPRE ORGANIZATORI
Academia de Toamnă 2021 „Autonomie și guvernare decentralizată” este organizată de proiectul
„Susținerea dialogului incluziv și consolidarea capacităților pentru o funcționare mai bună a autonomiei Găgăuze din Moldova”. Proiectul are o durată de trei ani și întrunește legislatorii și părțile interesate din Chișinău, Comrat și din toată Moldova pentru a găsi soluții comune pentru probleme comune cu privire la autonomia Găgăuză. Proiectul va fi implementat în perioada 2019-2021, facilitat de CMI cu susținere din partea Eurac Research și ONG
„CONTACT” cu finanțare din partea Suediei.
Despre CMI: CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation este o organizație finlandeză independentă, care activează în domeniul prevenirii și soluționării conflictelor prin dialog informal și mediere. Laureatul Premiului Nobel pentru pace și ex- președintele Finlandei, Martti Ahtisaari, a înființat CMI în 2000. De atunci, organizația s-a dezvoltat și a devenit unul dintre liderii din acest domeniu.
Despre Suedia: Suedia are un angajament pe termen lung pentru oferirea susținerii continue statelor din Parteneriatul Estic prin intermediul Strategiei sale de rezultate pentru 2014-2020. Domeniile cheie de prioritate includ democrația consolidată, respect mai mare față de drepturile omului, un stat mai dezvoltat care respectă supremația legii și incluziunea perspectivei de gen.
Despre Eurac Research: Din 1992, Institutul pentru federalism comparativ și Institutul pentru drepturile minorităților de la Eurac Research din Bolzano/Bozen, Tirolul de Sud, Italia efectuează cercetări de bază și aplicate cu privire la problemele federale, regionale și locale în domeniul drepturilor minorităților și a autonomiilor teritoriale. Echipa compusă din avocați constituționali comparativi și specialiști în științe politice examinează cum constituționalismul și dreptul transnațional afectează guvernarea pluralismului teritorial și societal.
Centrul CONTACT este o organizație non-guvernamentală independentă non-profit. Din 1995, Centrul servește ca platformă de comunicare, dezbatere, resurse, analiză, cunoștințe și abilități pentru liderii societății civile din Moldova. CONTACT participă activ la dezvoltarea unei societăți democratice din Moldova, prin consolidarea potențialului societății civile, încurajarea inițiativei civice și promovarea principiilor bunei guvernări.
Universitatea de Stat din Moldova (MSU) fondată la 1 octombrie 1946, este una dintre cele mai vechi și mari universități din Moldova. Aproximativ 120 de mii de absolvenți ai acestei universități lucrează în diverse domenii: economie, educație, cultură, justiție, politică, administrație publică, etc. În ultimii ani, facultăți MSU, cum ar fi Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) și altele și-a sporit prezența pe plan internațional, angajându-se în proiecte de colaborare și parteneriate cu instituțiile de învățământ superior și ONG-urile Europene, urmărind să contribuie la reformele instituționale și de piață, la democratizarea și politica de integrare, pacificarea și aplanarea conflictelor, promovarea angajamentului civic.
Universitatea de Stat din Comrat (Komrat Devlet Universiteti, KDU), fondată în 1991, este un centru de educație continuă, știință și cultură în unitatea teritorială autonomă Găgăuzia. Scopul principal al KDU este educarea și formarea specialiștilor și a cadrelor științifice cu calificare înaltă în domeniile în economie, pedagogie, dreptul și administrație publică, în sectorul agricol etc.